Consiliul Județean Maramureș a prezentat acțiunile Maramureșului de solidaritate cu Ucraina, în cadrul evenimentului Open Day 2022 – Ziua porților deschise la Comitetul European al Regiunilor, care a avut loc la Bruxelles, în data de 7 mai, cu prilejul Zilei Europei.
 
Sărbătorită în fiecare an pe 9 Mai, Ziua Europei celebrează unitatea europeană și comemorează momentul istoric de la 9 mai 1950, când a fost semnată Declarația Schuman și au fost puse bazele Uniunii Europene. 
În contextul dificil al acestui an, europenii se implică puternic în acordarea de sprijin umanitar Ucrainei, reafirmând astfel atașamentul față de valorile fundamentale ale Uniunii Europene – solidaritate, pace, libertate, democrație și statul de drept – elemente cheie ale construcției și integrării europene.
 
La Open Day 2022, Comitetul European al Regiunilor a invitat mai multe regiuni europene aflate în prima linie pentru primirea refugiaților să prezinte prin materiale video și foto, modul în care criza umanitară din Ucraina este abordată la nivel local și regional.
 
Județul Maramureș, care s-a confruntat cu gestionarea situației refugiaților încă de la începutul conflictului, a prezentat Campania ”Maramureșul alături de #Ucraina”, derulată prin colaborarea dintre autorități locale, instituții publice, ONG-uri, mediul de afaceri și societatea civilă din Maramureș. Fotografiile și testimoniale video au ilustrat acțiunile întreprinse de maramureșeni pentru ajutorarea refugiaților, dar și implicarea partenerilor locali, naționali și internaționali în susținerea acestor demersuri umanitare.
 
Pentru a veni în sprijinul refugiaților, Consiliul Județean Maramureș a creat website-ul: www.sprijinucraina.ro, unde toți cei interesați găsesc informații utile despre acțiunile organizate de județul Maramureș, facilități existente la nivel local și național, precum și detalii despre măsurile de sprijin ale Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *