Conferința privind Viitorul Europei

Viitorul este în mâinile tale

Comitetul executiv al Conferinței privind viitorul Europei, format din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului Uniunii Europene și ai Comisiei Europene, lansează platforma digitală multilingvă a Conferinței privind viitorul Europei, invitându-i pe toți cetățenii UE să contribuie la conturarea propriului viitor și a viitorului Europei în ansamblul său. Platforma este disponibilă în 24 de limbi și le permite astfel cetățenilor din întreaga Uniune să împărtășească și să facă schimb de idei și opinii prin intermediul unor evenimente online.

Vizitează Conference on the Future of Europe (europa.eu)

„Cetățenii trebuie să se afle în centrul tuturor politicilor noastre. Îmi doresc, așadar, ca toți europenii să contribuie activ la Conferința privind viitorul Europei și să joace un rol primordial în stabilirea priorităților Uniunii Europene. Doar împreună putem construi Uniunea noastră de mâine.”

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Conferința face parte din angajamentul președintei von der Leyen de a le oferi europenilor un cuvânt mai greu de spus cu privire la ceea ce face UE și la impactul pe care îl are asupra lor. Pot participa toți europenii, indiferent cine sunt și unde se află.

Conferința urmărește să reflecte diversitatea noastră și să aducă Europa dincolo de capitalele sale, în toate colțurile UE, consolidând legătura dintre europeni și instituțiile care îi deservesc. În acest sens, sunt organizate diverse evenimente și dezbateri în întreaga UE și a fost creată o platformă digitală multilingvă interactivă. Tinerii sunt în mod special încurajați să participe și să își împărtășească ideile. De asemenea, pot organiza evenimente și autoritățile europene, naționale, regionale și locale, precum și societatea civilă și alte organizații, în așa fel încât să poată participa cât mai mulți cetățeni.

Carta Conferinței

Carta pentru cetățenii și organizatorii de evenimente care participă la CONFERINȚA PRIVIND VIITORUL EUROPEI
Voi contribui la dezbaterea și deliberările privind prioritățile viitorului nostru comun, împreună cu cetățeni din toate mediile, din toate categoriile sociale și din toate colțurile Uniunii Europene.
Ca participant la Conferință, mă angajez:
 • Să respect valorile noastre europene, așa cum sunt prevăzute la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană: demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților, întrucât aceasta înseamnă să fim europeni și să comunicăm respectuos. Aceste valori sunt comune statelor membre ale UE într-o societate în care trebuie să primeze pluralismul, nediscriminarea, toleranța, justiția, solidaritatea și egalitatea între femei și bărbați.
 • Să contribui la Conferință cu propuneri constructive și concrete, respectând opiniile celorlalți cetățeni și modelând împreună viitorul Europei.
 • Să nu exprim, difuzez sau distribui conținut ilegal, care incită la urăinduce în eroare sau este fals în mod deliberat. În acest context, voi face întotdeauna referire la surse credibile și fiabile atunci când distribui conținut și informații în sprijinul ideilor mele.
 • Participarea mea la conferință este voluntară și nu voi încerca să utilizez Conferința pentru a urmări interese comerciale sau exclusiv private.
Ca organizator de evenimente sub egida Conferinței, mă angajez:
 • Să pun cetățenii în centrul tuturor evenimentelor și să le permit să-și exprime liber părerile.
 • Să promovez evenimente incluzive și accesibile pentru toți cetățenii, inclusiv prin publicarea detaliilor tuturor evenimentelor pe platforma digitală multilingvă a Conferinței.
 • Să respect principiile stabilite în Declarația comună referitoare la Conferința privind viitorul Europei și să mă asigur că cetățenii pot discuta despre subiectele importante pentru ei.
 • Să încurajez diversitatea în dezbateri, sprijinind activ participarea cetățenilor din toate categoriile sociale, indiferent de gen, orientare sexuală, vârstă, mediu socioeconomic, religie și/sau nivel de educație.
 • Să respect libertatea de exprimare, acordând posibilitatea exprimării unor opinii și propuneri contrare, atât timp cât acestea nu incită la ură și nu sunt ilegale.
 • Ori de câte ori este posibil și relevant, să favorizez participarea transversală a cetățenilor și utilizarea diferitelor limbi ale UE la evenimente.
 • Să garantez o transparență deplină. După încheierea evenimentelor, să comunic deschis, pe platforma digitală multilingvă a Conferinței, cum s-au desfășurat dezbaterile și ce recomandări au formulat cetățeniiSă difuzez evenimentele în direct și/sau ca înregistrare, ori de câte ori este posibil.
 • Atunci când le ofer participanților informații cu privire la subiectele de dezbatere (de exemplu, materiale digitale, tipărite sau audiovizuale), să mă asigur că acestea sunt exacte, fiabile, accesibile și că au referințe trasabile.
 • Să garantez respectarea normelor UE privind protecția datelor și confidențialitatea.
 • Să utilizez numai identitatea vizuală autorizată a Conferinței atunci când comunic evenimentul.

 

Cetățenii și organizațiile partenere care doresc să participe activ la Conferința privind viitorul Europei trebuie să respecte această Cartă. Instituțiile europene își rezervă dreptul să elimine de pe platformă conținutul care încalcă acest angajament, precum și să îi împiedice sau să îi retragă dreptul de a utiliza elementele vizuale ale Conferinței oricărei persoane fizice sau organizații care încalcă principiile Conferinței.