Consiliului Județean Maramureș, ca autoritate a administrației publice locale, constituită la nivel județean, funcționează pe baza prevederilor cuprinse în CODUL ADMINISTRATIV, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare.
Consiliului Județean Maramureș coordonează activitatea consiliilor comunale, orășenești și municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean.
Consiliul județean are iniţiativă şi hotărăşte, în condiţiile legii, în toate problemele de interes județean, cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale. Astfel, exercită următoarele categorii de atribuţii:
Consiliul judeţean asigură, potrivit competenţelor sale şi în condiţiile legii, cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes judeţean privind: educaţia; serviciile sociale pentru protecţia copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei şi a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială; sănătatea; cultura; tineretul; sportul; ordinea publică; situaţiile de urgenţă; protecţia şi refacerea mediului; conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice şi de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice şi rezervaţiilor naturale; evidenţa persoanelor; podurile şi drumurile publice; serviciile comunitare de utilitate publică de interes judeţean; turism; dezvoltare rurală; dezvoltare economică; alte servicii publice stabilite prin lege.
Consiliul județean Maramureș este compus din 34 de consilieri judeţeni. Consiliul judeţean se completează cu preşedintele consiliului judeţean, ales de asemenea în condiţiile legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care are drept de vot şi conduce şedinţele acestuia.
Președintele Consiliului județean răspunde de buna funcționare a aparatului de specialitate pe care îl conduce și coordonează, fiind sprijinit, în activitatea sa, de cabinetul președintelui și un administrator public.
În funcţie de atribuţiile prevăzute de lege, Consiliul Județean Maramureş îşi organizează aparatul în compartimente de specialitate, respectiv direcţii, servicii, birouri şi compartimente, ce se constituite în funcţie de volumul, importanţa şi complexitatea atribuţiilor repartizate.
Aparatul de specialitate al Consiliului județean este subordontat președintelui Consiliului judeţean. Structura organizatorică a aparatului de specialitate al Consiliului Județean Maramureş, conform organigramei aprobate prin hotărâre, este alcătuită din cinci direcţii, două servicii şi două compartimente independente, după cum urmează:
Direcţia Tehnică și Investiții;
Direcția „Arhitect şef”;
Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte;
Direcţia Economică şi Patrimoniu;
Direcţia Juridică şi Administraţie Publică;
Serviciul Achiziţii Publice;
Serviciul Relații Publice;
Compartimentul Audit Intern;
Compartiment Corp Control, Control Intern Managerial, Managementul Calității.
Direcția Tehnică și Investiții are următoarea structură organizatorică:
Direcţia „Arhitect Şef” este organizată la nivel de direcție şi cuprinde următoarele compartimente:
Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte are următoarea structura organizatorică:
Direcţia economică şi patrimoniu are următoarea structură organizatorică:
Direcţia juridică şi administraţie publică are următoarea structură organizatorică:
Serviciul Relații Publice are următoarea structură organizatorică:
Serviciului Achiziţii Publice
Compartimentul Audit Intern
Compartiment Corp Control, Control Intern Managerial, Managementul Calității
„Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Reprezentanței CE în România. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă grantul nu pot fi făcute răspunzătoare pentru acestea.”