În consonanță cu preocupările actuale ale Uniunii Europene de a contura împreună cu cetățenii viitorul proiectului european, Centrul Europe Direct Panevėžys organizează la nivel local, schimburi de idei pe teme europene de interes pentru Panevėžys și pentru Lituania.

La Dezbaterea ”Este Lituania pregătită pentru Pactul Verde European?”, tineri entuziaști din cadrul Clubului de dezbateri al Colegiului gimnazial nr. 5 din Panevėžys au discutat în mod argumentat despre acțiuni concrete care să oprească schimbările climatice și să facă din Europa un exemplu de urmat pentru restul lumii.

Participanții la dezbatere sunt tineri care susțin parcursul ecologic propus de Comisia Europeană și creează o comunitate de adepți ai acelorași idei. Sunt tineri cu idei strălucite, care doresc să le împărtășească și totodată să afle ce gândesc alții despre subiecte ”fierbinți” precum protecția mediului.

De ce dezbateri? Pentru că ajută la înțelegerea diferitelor puncte de vedere, adună idei și găsesc răspunsuri cu privire la chestiuni importante, aleg cele mai bune soluții și ajung la concluzii relevante.

Clubul de dezbateri al Colegiului gimnazial nr. 5 din Panevėžys este dedicat elevilor cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, fiind bine-cunoscut pentru rezultate deosebite în concursuri naționale și internaționale. Cooperarea dintre Centrul Europe Direct Panevėžys și Clubul de dezbateri se desfășoară de mai mulți ani, prin organizarea de evenimente în care tinerii analizează și își exprimă opinia cu privire la cele mai importante probleme din Europa, sunt de acord sau nu, respectă opinia opusă, ascultă vorbitorul și lucrează în echipă.

Dezbaterea dedicată Pactului Verde European a reunit peste 80 de participanți – membri ai Clubului de dezbateri, elevi susținători și profesori, care au fost informați despre Pactul Verde European, au discutat despre durabilitatea mediului în Lituania și au analizat pregătirea Lituaniei pentru Pactul Verde European. Membrii clubului au avut ocazia să-și pregătească și să-și prezinte ideile, să apere eficacitatea și să demonstreze originalitatea acestora sau motivele pentru care sunt necesare astfel de propuneri.

Tinerii au aflat dacă Lituania are un plan de acțiune coerent pentru neutralitatea climatică; dacă va asigura sustenabilitatea economică prin alegerea unui sistem de economie circulară care până acum a fost implementat lent; care sunt principiile economiei circulare; dacă există măsuri eficiente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în special în sectorul transporturilor… S-a făcut totul pentru a stopa pierderea biodiversității? Există multe întrebări, dar oprirea schimbărilor climatice este necesară pentru a respecta așteptările cetățenilor.

Clubul de dezbateri al Colegiului Gimnazial nr. 5 din Panevėžys a pregătit, de asemenea, idei pentru Europa cu privire la problemele refacerii biodiversității și reducerii poluării și le-a publicat pe platforma multilingvă ”Conferința despre Viitorul Europei”.

Idei înregistrate: Crearea de zone verzi pe autostradă; Protecția păsărilor cântătoare migratoare; Un cadou pentru rezidenți – o bicicletă; Monitorizarea mai atentă a defrișărilor; Monitorizarea performanței produselor încă din fabrică; Restricționarea tăierii copacilor în oraș; Sprijinirea crescătorilor locali de animale și reguli simplificate pentru achiziționarea, reproducerea și distribuția animalelor indigene.

Conferința privind Viitorul Europei a fost lansată în primăvara anului 2021, ca un proiect comun al Parlamentului European, al Consiliului UE și al Comisiei Europene care oferă cetățenilor posibilitatea de a contribui la viitorul Uniunii Europene. Prin participarea la evenimente dedicate și împărtășirea de idei pe platforma digitală multilingvă interactivă, suntem încurajați să ne exprimăm opiniile față de ceea ce așteptăm de la Uniunea Europeană, la modul în care UE ar trebui să-și modifice politicile, la viitorul nostru comun: https://futureu.europa.eu/  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *