Azi, 15 mai, am organizat o activitate dedicate Alegerilor Europene 2024 – Europa mai aproape de tinerii cetățeni, la Colegiul Național Mihai Eminescu din Baia Mare. Ne-am întâlnit cu elevii a trei clase de a 12-a de liceu, toți participanții fiind la prima șansă de a își exercita dreptul la vot, la următoarele alegeri europene din 9 iunie (și locale).
Am oferite informații utile despre organizarea alegerilor europene în România, precum și rolurile diferitelor instituțiile Uniunii Europe, în special Parlamentul European. Am insistat pe valorile pe care acestea le promovează: demnitatea umană, egalitatea, democrația reprezentativă, statul de drept, libertatea și drepturile omului. Tinerii, în grupuri de lucru (folosind tehnologii digitale de comunicare) au selectat o valoare europeană care o consideră relevantă pentru ei și au argumentat alegerea.
Am discutat despre motivele pentru care tinerii doresc să participe la vot, schimbarea fiind unul dintre dezideratele lor. Ne bucurăm că tinerii cu care am discutat intenționează să participe la vot și consideră că nu sunt necesare eforturi mari în acest sens. Unele implicații și eforturi trebuie depuse în analizarea candidaților și luarea unei decizii informate.
Mulțumim doamnei profesor Lavinia Nan pentru facilitarea acestei sesiuni de informare!