Marți, 19 martie 2024, am fost alături de elevii de la Seminarul Teologic Liceal ”Sf. Iosif Mărturisitorul” Baia Mare pentru a aduce Agenda Uniunii Europene în rândul tinerilor.
Obiectivul acțiunii a fost: Creşterea gradului de cunoaştere în rândul grupului țintă cu privire la prioritățile Comisiei Europene pentru perioada 2019 – 2024.
Subiectele dezbătute împreună cu elevii și cadrele didactice participante au fost:
• Alegerile pentru Parlamentul European 2024
• Comunitatea impreuna-in.ue
• Valori fundamentale în Uniunea Europeană: demnitate, egalitate, solidaritate
Am prezentat participanților principalele instituții ale Uniunii Europene, rolul acestora, organizarea, conducerea și responsabilitățile ce le revin. Am pus un accent deosebit pe rolul Parlamentului European, organizarea alegerilor 2024, importanța participării la vot a tinerilor care vor vota anula acesta pentru prima dată.
Am făcut cu această ocazie și o prezentare a platformei ”impreuna-in.eu” care este practic o comunitate dinamică, conectată și în creștere care promovează democrația europeană.
Ultimul subiect abordat s-a referit la valorile fundamentale ale Uniunii Europene. În timpul alocat evenimentului am dezbătut cu elevii și cadrele didactice participante demnitatea, egalitatea și solidaritatea, detaliind conținutul acestor valori precum și importanța acestora pentru Uniunea Europeană în ansamblu și pentru fiecare cetățean european în parte.
Mulțumim conducerii Seminarului Teologic Liceal ”Sf. Iosif Mărturisitorul” Baia Mare și cadrelor didactice care au facilitat organizarea acestui eveniment precum și celor 29 de elevi participanți la eveniment.