Vineri, 15 Decembrie 2023, începând cu ora 11:00 am fost gazdele Reuniunii anuale a rețelelor și punctelor de informare și comunicare ale Uniunii Europene din Regiunea Nord-Vest, organizată în Salonul Roșu al EUROHOTEL Baia Mare.
Evenimentul a fost găzduit de Centrul EUROPE DIRECT Maramureș și co-organizat împreună cu EUROPE DIRECT Cluj, EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud și EUROPE DIRECT Oradea.
Am discutat despre provocări actuale de pe agenda publică; despre alegerile europene 2024 dar și despre o oportunitate de colaborare punctuală pentru 2024, pe Via Transilvanica – marele câștigător al Premiului Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023.
Rețeaua Uniunea Europeană în Transilvania coagulează rețelele și punctele de informare si comunicare ale UE din Regiunea Nord-Vest a României, începând cu anul 2021 – un cadru de dialog, contacte regulate și posibilități de cooperare între rețelele UE.
Agenda zilei de 15 decembrie 2023 a fost:
11:00 -11:30 Primire participanți, welcome coffee
11:30 – 11:45 Deschiderea evenimentului – Radu BIG, coordonator EUROPE DIRECT Maramureș
11:45 – 13:00 Inteligența artificială, sprijin în gestionarea informațiilor: provocări și soluții, Prof.dr.ing. Oliviu MATEI, administrator HOLISUN SRL
13:00 – 13:30 Alegerile Europene 2024 și comunitatea together.eu – Radu BIG, coordonator ED Maramureș
13:30-14:30 Pauză de Prânz
14:30-15:10 Drepturile de proprietate intelectuală: legislație, limite, utilizare și protecție – Carmen NEACȘU, manager Centrul Regional pentru Protecția și Promovarea Proprietății Industriale MM
15:10 – 15:30 Combaterea dezinformării: instrumente ale UE – Radu BIG, coordonator ED Maramureș
15:30 – 16:00 Propunere de cooperare UE în Transilvania, 2024 – Lia VALENDORFEAN, manager EUROPE DIRECT Cluj
Mulțumim lectorilor care au stârnit interesul participanților cu subiectele abordate și mai ales cu prezentarea pragmatică, presărată cu exemple deosebit de utile și întâlnite în activitatea curentă a organizațiilor participante.
Cei 20 de participanți au avut multe întrebări și experiențe proprii de prezentat astfel încât timpul alocat evenimentului s-a dovedit insuficient. În încheierea evenimentului am lansat o provocare membrilor Rețelei Uniunea Europeană în Transilvania de a participa direct, ca multiplicatori ai informației europene la efortul de a mobiliza tinerii care în anul 2024 vor vota pentru prima dată, iar după alegerile pentru Parlamentul European să ne întâlnim într-o tabără de 3 zile, pe Via Transilvanica, pentru un schimb de experiență împreună cu 12 centre EUROPE DIRECT din România și cu omologi din rețelele formate de colegii din țară.
Mulțumim tuturor participanților pentru implicarea în realizarea acestui eveniment, în calitate de lectori, de membri ai echipelor EUROPE DIRECT precum și tuturor participanților din organizațiile membre ale Rețelei Uniunea Europeană în Transilvania. Mulțumim și gazdei evenimentului, EUROHOTEL Baia Mare pentru condițiile oferite de desfășurare.
© EUROPE DIRECT Maramureș