Centrul EUROPE DIRECT Maramureș în parteneriat cu Liceul Tehnologic Agricol ”Alexiu Berinde” din Seini au organizat ”o zi de vacanță altfel” pentru elevii liceului.
Aceștia, însoțiți de dna profesoară Mihaela Cotună, s-au alăturat inițiativei a 8 centre EUROPE DIRECT din România de organiza o ștafetă care să ilustreze legătura dintre Drumul care UneștE – Via Transilvanica și valori europene precum: pacea, solidaritatea, voluntariatul, nevoia de unitate, protejarea mediului și importanța educației și a sănătății fizice și mintale.
Tema aleasă pentru acest eveniment a fost ”unitatea și solidaritatea cu Ucraina”. Elevii și reprezentanții ED Maramureș au ales ca simbol al ștafetei fusul cu zurgălăi, obiect tradițional specific județului Maramureș. Acesta a fost decorat cu însemnele de stat ale României și Ucrainei (drapelele de stat) și cu 2 obiecte de artizanat: clopul de paie maramureșean și oul încondeiat huțul.
Deplasarea s-a realizat în ziua de joi, 31 August 2023, cu plecare din Seini spre localitatea Șieuț, jud. Bistrița Năsăud. Intrarea pe Via Transilvanica s-a realizat la borna BN124 și am parcurs pe jos traseul până la borna BN121 din localitatea Posmuș.
Pe traseu am discutat despre relevanța rutei Via Transilvanica, cel mai important proiect al societății civile din România, deschis oficial în toamna anului 2022, cu un traseu impresionant de 1400 de km. Via Transilvanica leagă localitățile Putna de Drobeta – Turnu Severin, putând să fie parcursă pedestru sau cu bicicleta. Fiecare kilometru este marcat cu câte o bornă, care, pe lângă marcajul traseului (litera T într-un cerc, culoare portocaliu), este decorată și cu o lucrare de artă. Toate detaliile legate de acest proiect se pot găsi pe pagina www.viatranslivanica.com.
Pe parcursul deplasării am purtat cu noi ștafeta care a fost imortalizată în numeroase fotografii, drapelul de stat al României, drapelul Uniunii Europene și un drapel al Ucrainei, primit cadou de pa partenerii Fundației CDIMM Maramureș din Ivano-Frankivsk Ucraina („Asociaţia de Dezvoltare Economică din Ivano – Frankivsk (AEDIF)” și Universitatea Națională Tehnică de Petrol și Gaze din Ivano-Frankivsk) cu mesaje de prietenie și unitate înscrise pe drapel de către partenerii din Ucraina.
Ultima parte a evenimentului s-a desfășurat la castelul Teleki din Posmuș, în apropierea bornei BN 121, unde ne-am întâlnit cu partenerii de la centrul EUROPE DIRECT Bistrița. Am vizitat Castelul Teleki, obiectiv turistic proaspăt renovat, sălile de muzeu, sala de conferințe, pivnița castelului, galeriile de artă și expozițiile permanente. Colegii de la centrul EUROPE DIRECT Bistrița ne-au predat ștafeta purtată de echipa lor în luna iunie 2023, când au organizat evenimentul lor de parcurgere a unui traseu pe Via Transilvanica și au primit de la delegația din județul Maramureș ștafeta purtată de noi pe traseul descris mai sus. Ștafeta noastră va fi păstrată în expoziția permanentă a castelului Teleki iar ștafeta primită de la centrul EUROPE DIRECT Bistrița vă sta alături de un exemplar al ștafetei pregătită sub coordonarea centrului EUROPE DIRECT Maramureș fiind expuse prima dată în holul Consiliului Județean Maramureș, apoi vor fi transferate către Liceul Tehnologic Agricol ”Alexiu Berinde” din Seini.
Pe parcursul zile s-au legat prietenii, am schimbat idei și experiențe, ne-am făcut planuri pentru noi activități în parteneriat.
La eveniment au participat:
Liceul Tehnologic Agricol ”Alexiu Berinde” din Seini: Profesor Mihaela Cotună și elevii Pop Rebeca, Pop Daniel, Soran David, Cherecheș Denisa, Catana Andreea. Fericean Leontin – conducător auto.
Centrul EUROPE DIRECT Bistrița: Elena Bărbos și Ovidiu Puiu.
Centrul EUROPE DIRECT Maramureș: Angela Mureșan, Radu Lucian și Radu BIG
Dorim să le mulțumim și pe această cale tuturor participanților, profesori, elevi, echipe EUROPE DIRECT, pentru implicarea în reușita acestui eveniment!

Pentru a accesa filmul evenimentului fă click AICI