În noiembrie 2022, județul Maramureș a semnat acordul de înfrățire cu departamentul francez Cantal, deschizând calea unor schimburi și colaborări la nivel administrativ, inițiative comune pentru promovarea patrimoniului cultural și turistic, respectiv susținerea conectării antreprenorilor din cele două regiuni înfrățite.

Cooperarea la nivel Europe Direct reprezintă una din principalele căi de colaborare interregională, având în vedere că Departamentul Cantal este structură gazdă pentru Centrul Europe Direct Cantal, iar Consiliul Județean Maramureș este entitate afiliată pentru Centrul Europe Direct Maramureș.

Sub umbrela acestei cooperări, s-a reușit conectarea unor grupuri de tineri din cele două regiuni înfrățite pentru a derula un schimb Erasmus+. Astfel, în perioada 11-21 august 2023, 19 tineri și coordonatorii acestora din cadrul Association Murathenes (Franța) și Team for Youth Association (România), s-au reunit în Maramureș pentru a realiza activități specifice programului Erasmus+, precum: promovarea valorilor locale în context european, schimburi culturale și lingvistice, fiind o bună oportunitate pentru îmbunătățirea cunoștințelor de limbă engleză, franceză și română, vizite tematice în puncte de interes din județul nostru pentru a cunoaște asemănările și diferențele dintre cele două regiuni.

Joi, 17 august 2023, cei 19 tineri au fost primiți la sediul Consiliului Județean Maramureș ca parte a schimbului de experiență Erasmus+ pentru a se familiariza sistemul administrativ din județul nostru, dar și pentru a cunoaște inițiativele și prioritățile județului în ceea ce privește susținerea tinerilor.

La această întâlnire intitulată ‘’Explore. Extract. Exchange”, tinerii au fost întâmpinați de președintele Comisiei pentru activități de tineret și sport din cadrul Consiliului Județean Maramureș, Bogdan Zaharia. Acesta le-a vorbit despre politicile de tineret ce există la nivel de județ, finanțări și inițiative viitoare, dar și despre beneficiile programelor europene pentru tineret, încurajându-i să se implice în cât mai multe activități de voluntariat, respectiv implicare în societatea civilă.

Reprezentanții Europe Direct Maramureș, prezenți la această întâlnire au introdus activitățile derulate de aceștia în colaborare cu tinerii și școlile din Maramureș, având în vedere că anul trecut a fost Anul European al Tineretului, iar în acest an se pune accent pe stimularea dezvoltării competențelor în rândul tinerilor.

Tinerii au avut ocazia să vorbească despre așteptările lor de la acest schimb Erasmus+ și felul în care s-au concretizat, impresiile lor despre Maramureș și ospitalitatea noastră specifică.